BloggProffs

Rudolf Steiner

Kära läsare,

Detta är en blogg för reflektioner, dialoger och initiativ kring arvet efter Rudolf Steiner och hans verk. Det är en helt fristående blogg och har ingen koppling till någon organisation eller grupp.

Vem som helst med ett intresse för Steiner och/eller antroposofi får bidra med vad som helst rörande sakfrågan, bara det görs med hyfsad takt och ton.

6 Kommentarer till “Rudolf Steiner”

 1. steiner Säger:

  En fråga: Går det ö h t att göra Steiners verk rättvisa? Är det tekniskt möjligt att, som han tycks ha väntat sig, fortsätta det han påbörjade? Eller är hans produktion mer att betrakta som ett konstverk, som kan förvaltas men inte vidareutvecklas? Vad har hänt med antroposofin under de 85 år som gått sedan Steiner dog?

 2. paul nordh Säger:

  Det verkar ju inte vara någon större rusning till det här kommentarsfältet av datumet ovan att döma! Det känns trots allt sunt på något sätt. Mens världen skakas i grunden av en annalkande finanstsunami och stora omvälvningar pågår i sverige i det tysta, ägnar sig många antroposofer åt navelskådning. Ett tips: Jobba själv med antroposofi och skapa ett innerligt förhållande till dess innehåll, jobba stenhårt med Frihetens filosofi, mer aktuell än någonsin! Så kan man göra sig själv till en positiv kraft i vilket sammanhang man än står.
  Och glöm personen Steiner, han är fullständigt ointressant i sammanhanget.
  Låter förmätet men så är det ! Med vänlig hälsning…

 3. Steiner Säger:

  Det inte bara LÅTER, utan ÄR förmätet, bäste Paul. Man kan utgöra en positiv kraft i sitt sammanhang genom att förstå sina föregångare. Steiner är inte allas föregångare. Men någras. Förstår dessa detta så blir de en mer positiv kraft i sina sammanhang om de bemödar sig om en tydlig känsla för vem Steiner var. Det är inte konstigare än att man kan vilja förstå vilka andra historiska personligheter var.

  Steiner levde i Österrike, Tyskland och Schweiz mellan 1961 – 1924. Hans verk har övervägande hamnat i händerna på personer som socialt och ekonomiskt har skaffat sig en födkrok och en identitet i den antroposofiska subkulturen. För att den skall accepteras har de jobbat hårt. Baksidan på det är att de även har censurerat sina utgivningar av Steiners verk, i synnerhet de kontroversiella så kallade Arbetarföredragen från Steiners sista år i livet. De har skaffat sig existentiella behov av att Steiner är rumsren och snäll. De har strukit långa stycken i föredrag med känsliga ämnen och rentav tagit bort ett helt föredrag utan att det framgår i utgåvan. I bästa välmening förstås. Och de berömmer sig med att vara modiga som har gjort det. Likväl är det givetvis ohederligt och pekar på en osjälvständighet visavi Steiner som så skadat den antroposofiska rörelsens anseende att den nu är döende.

  Därför denna ansats.

 4. paul nordh Säger:

  Mmm,,, att förstå sin föregångare, i det här fallet RS, är naturligtvis viktigt som du skriver. Men att göra honom till en slags ikon är nog att missa syftet med antroposofin. Men det är kanske inte det du menar. Du verkar annars vara väl förankrad i ” rörelsen” och jag kan nog hålla med om det mesta i din kritik. De antroposofiska förhållandena utomlands känner jag inte så väl till, men väl de svenska. Fusket med översättningar i Arbetarföredragen har jag lagt märke till, huruvida det fubbas med övriga översättningar vet jag inte. Men rent intiutivt läser jag bara översättningar som gjorts av äldre bekanta översättare, äldre utgåvor alltså och naturligtvis även tyska sådana. I övrigt har jag nog för min del haft svårt att närma mig ”subkulturen” av skäl som du själv skriver om. Därför har mitt ”sammanhang” varit waldorfskolan och läkepedagogiken. Det har känts nog så ensamt så därför min paroll: förinnerliga, levandegör så gott du förmår. Då gör du nytta!
  Enl. Christian Morgenstern Sieh nicht was andre tun,
  der andern sind so viel,
  du kommst nur in ein Spiel
  das nimmermehr wird ruhn.

  Geh einfach Gottes Pfad,
  lass nichts sonst Führer sein,
  so gehst recht und grad,
  und gingst du ganz allen.

 5. Steiner Säger:

  Ikon är ett bra ord. Dataikon. En öppning till en Gottes Pfad. Törnberströdd.

 6. GoldenTabs Säger:

  bfeAEA https://goldentabs.com/

Lämna en kommentar


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu